Helander tyytyväinen EM-kenraaliin: ”Ei ihan täydellinen kisa” – Porvari puhkaisi 80 metriä yli 3 metrin ennätysparannuksella

Keihäänheittäjä Oliver Helander paranteli kauden kotimaisen kärkituloksen lukemiin 84,43 Rooman EM-kilpailujen kenraalissaan Lahden Motonet GP:ssä. Kilpailun sankariksi nousi 21-vuotias Eemil Porvari, joka kohensi ennätystään kolmesti, yhteensä 3,40 metriä ja oli toinen tuloksella 80,87.

– Lähellä se on, että se vois lentää oikeasti kauas, mutta otetaan ne metrit myöhemmin, Helander tuumi.

Helander heitti kahdella ensimmäisellään 84,43 ja 82,58. Kaksi seuraava meni rikki ja loput hän jätti heittämättä. Neljännen kierroksen yliastuttu kantoi noin 82-83 metriin.

– Vähän se heitto aukeaa liian aikaisin ja pyörii sinne vasemmalle. Jos saisi sen vasemman puolen suljettua kunnolla, siihen tulisi heti viisi metriä lisää, Helander tuumi.

– Ei ihan täydellinen kisa, mutta tähän voi olla tyytyväinen.

Porvari sai vammakierteen poikki ja tulosta syntyi

Eemil Porvari on ollut juniorista lähtien huippulahjakkuus. Hänet on totuttu näkemään niin keihäänheittäjänä kuin moniottelijana ja välillä kolmiloıkankin parıssa. Kehitystä ovat kiusanneet vammat.

– Oikeastaan 15-vuotıasta asti. Silloin tuli olkapäähän kahden sentin rasitusmurtuma ja keväällä 2022 kyynärpääleikkaus. Siihen asti oli vammoja koko ajan, mutta sen jälkeen olen pysynyt terveenä, Porvari kertasi vammahistoriaansa.

Nyt terveys ja onnistunut harjoituskausi valmentaja Keijo Kylänpään johdolla on näkynyt Hartolan Voimaa edustavan heittäjän tuloksissa. Sitten viime kesän ennätys on kohentunut lukemista 74,27 Lahdessa heitettyyn 80,87.

– Pieni kutina oli treenien perusteella, että tällaiset heitot ovat mahdollisia. Ei se ihan puskan takaa tullut. Pitää vaan onnistua kisassa. Siinä on ollut haasteita. On mennyt yliyrittämiseksi, enkä ole saanut tehoa keihääseen. Tuossa viimeisessä heitossa sain hyvin tehot keihääseen.

Samoin näki kisan voittanut Helander.

– Kyllä hän osaa heittää keihästä. Tuo viimeinen heitto ei lähtenyt edes hyvään asentoon, Helander kehaisi.

Porvarin viimeinen heitto 80,87 lähti reilusti yli metrin päästä heittoviivasta. Hän syöksyi käsiensä varaan ja heiton mitta sormenpäistä mitaten olisi ollut yli 82 metriä.

 

Pulli voittoon, vaikka hypyt vielä polvivaivojen takia vähissä

Keihäänheiton EM-valintoja Lahden kilpailu ei juuri selkeyttänyt. Hiljattain ennätyksensä päälle 81 metrin siirtänyt Jami Kinnunen oli kolmas tuloksella 77,84.  Taneli Juutinen oli neljäs kauden parhaallaan 77,12 ja  Toni Kuusela viides tuloksella 76,34.

Kristian Pulli avasi kilpailukautensa pituushypyn voitolla ponnistettuaan viimeisellään 779.

– Ihan ok avauskisa. Ei huono, kun on ollut vähän vaivaa. Hyppääjän polvi on kiusannut ja hyppyjä on tosi vähän alla ja se näkyi. Se ei ole vielä valmista, Pulli totesi.

Hallikauden SM-kilpailuissa jalkaansa loukannut Senni Salminen kimmahteli kolmiloikan voittoon tuloksella 13,99.

– Kun lyhyehköllä vauhdilla päästään 14 metriin, se on Matin mielestä ookoo. Nyt vielä yksi treeni täydellä vauhdilla ja sitten Roomaan, Salminen sanoi ja viittasi Matilla valmentajaansa Matti Monoseen.