Murto jännitti paluuta, mutta oli hyppyihinsä tyytyväinen – Monoselle EM-kisaraja – Baas kaikkien aikojen neljänneksi

Wilma Murrolle Lahden Motonet GP oli paluu kilpailukuntoon pitkän vammatauon jälkeen. Voitto tuli ja kelpo tulos 460. Kisassa hän teki yhdeksän suoritusta, mutta 474 jäi vielä ylittämättä.

Oliko jännitystä ilmassa?

– Muualtakin kuulin, että jännitin, ja kyllä jännitinkin. Se on kai normaalia, oli sitten kisa kuin kisa, ja varsinkin ensimmäinen kilpailu pitkän tauon jälkeen. Ja sitten oli vielä vamma taustalla, Murto totesi.

Murto kertoi hypänneensä viime viikon maanantaina ensimmäistä kertaa piikkarit jalassa vammasta toivuttuaan.

– Se oli sellainen pikatesti, josta tiesin, että kisoihin voin mennä, jos kaikki on hyvin sen harjoituksen jälkeen.

Murto hyppäsi nyt 12 askeleen vauhdilla, kun hän normaalisti hyppää 16 askeleen vauhdilla. Lyhyellä vauhdilla on mennyt parhaimmillaan 471 viime kesänä.

EM-Roomaan Murto on lähdössä, vaikka hallikaudella tapahtunut loukkaantuminen muuttikin tämän vuoden suunnitelmia.

– Ihan normaalia arvokisoihin valmistautumista tämä ei ole, sillä yhtään täysvauhtista kisaa en ehdi tekemään. Joten muutama kysymysmerkki siellä sitten on. Eka kertaa täysvauhtinen kisa siellä, niin oma jännitysmomentti siitä tulee, hyppääjä ennusti.

– Uskon siihen, että olen hyvässä kunnossa. Jos vain saan täyden vauhdin hyppäämisestä Roomassa heti kiinni, niin pystyn mestaruuttani puolustamaan. Nöyristelemään en sinne lähde.

Kisan kakkonen oli Elina Lampela kauden parhaallaan 460.

Mononen rikkoi EM-kisarajan kotistadionillaan

Ilona Monosella oli kova tavoite Lahden Motonet GP:n iltaan, EM-kisarajan 9.37,00 alitus. Tipalle meni, mutta unelma toteutui, kun Mononen oli kisan kakkonen ajalla 9.36,88.

Niukasti kisan voittoon ja Monoselle hyvää kiri- ja vetoapua antaen juoksi Ukrainan Nataliya Strebkova ajalla 9.36,87.

Viikko sitten Mononen juoksi tällä uudella matkallaan jo ajan 9.41,29 PM-kisoissa Malmössä.

– Esteiden ylitykset eivät sujuneet niin hyvin kuin Malmössä, mutta vuoroveto toimi nyt paremmin, Mononen totesi.

– Olin aika hyvin tietoinen vauhdista. 200 metriä ennen maalia katsoin kellosta ajan tasan yhdeksän minuuttia, joten tiesin että tavoite voi toteutua. Viimeisen satasen yritin sitten vain voittaa kisan.

Uuden lajin vaatimasta estetekniikasta Mononen totesi, että ylitykset sujuvat, mutta lähestyminen esteelle vaatii vielä hiomista.

– Kymmenen sekuntia lähtee vielä tänä kesänä, Mononen lupasi kisahaastattelussa.

Suomen kaikkien aikojen tilastossa Mononen nousi kolmanneksi, edellä ovat vain SE:n 9.24,70 haltija Sandra Eriksson ja Camilla Richardsson.

Janette Vänttinen juoksi neljänneksi ennätyksellään 10.10,12. Entinen aika parani noin kuudella sekunnilla.

Baas ennätykseensä ja kaikkien aikojen neljänneksi

Mette Baas juoksi 400 metrillä toiseksi komealla ennätysajalla 52,10, jolla hän menee Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi. Baasin ennätys koheni kerralla 0,35 sekuntia.

– Oli onnistunut juoksu vauhdinjaollisesti. Siinä oli hyvä selkä, jota jahdata koko matkan. Tuli hyvin, Baas viittasi juoksun voittaneeseen Kanada Lauren Galeen, jonka aika oli 51,37.

– Toivon, että ajassa on vielä parannettavaa, ettei jäisi tuohon, mutta tähän päivään tämä oli aika hyvä juoksu.

Baas on rankingin kautta vahvasti kiinni paikassa Rooman EM-kisoihin. Juoksijan mukaan tulosten suhteen seuraava tavoite on selvillä, se on 52 sekunnin alitus.

Harala alkuerissä 12,98, finaali jäi aavistuslähtöön

Lotta Haralan 100 metrin aitojen kisa jäin yhteen juoksuun, kun finaalin lähdössä tuli diskaus.

Alkuerässään hän ehti toki tehdä jo hyvän ajan 12,98, jolla tuli erän kakkossija Intian Jyothi Yarrajin (12,94) jälkeen. Finaalin voittajaksi juoksi Jamaikan Chrystal Morrison ajalla 12,90, mutta intialaisen juoksu jäi kesken loukkaantumisen takia.

– Otin aavistuslähdön, ihan yksinkertaisesti näin, Harala kertoi naureskellen.

Vaikuttaako tämä jollakin tavalla tuleviin kisoihin?

– Ei vaikuta. Pitkään jo mietin, juoksenko tuota finaalia ollenkaan, koska 32-vuotiaan kroppa on ollut jo aika kovilla, kun on ollut tiukasti kisoja ja paljon matkustusta, aituri kertoi.

– Luulen, että tämä oli jopa hyvä näin. Tuolla verryttelyssä juttelin 10 vuotta nuorempien urheilijoiden kanssa, ja heilläkin on väsymystä.

Purola ”tyhjillä jaloilla” 21,02

Samuel Purola juoksi 200 metrillä kolmanneksi ajalla 21,02. Voiton vei Jamaikan O´Shane Bailey ajalla 20,81 ja kakkossijan Norjan Mathias Hove Johansson, 21,00.

Purolan kilpailukauden alku ei ole sujunut toivotulla tavalla. Viikko sitten PM-kisat Malmössä jäivät väliin sairastelun takia. Oma urakkansa on ollut myös keskittyminen oikeustieteellisen pääsykokeisiin.

– Tyhjät koivet, kun en ole muutamaan viikkoon pystynyt tekemään mitään kunnolla, Purola totesi.