Kirt ja Helander heittävät Kuortaneella

Kirt ja Helander heittävät Kuortaneella

Paavo Nurmen kisoissa keihäänheiton saksalaiset huippunimet kukistanut Viron Magnus Kirt on varmistanut tulonsa Kuortaneen Motonet GP -kilpailuun. Kirt heitti Turussa voittoon 88,73 metrin heitolla.

Vasta kolme vuotta sitten 80 metrin rajan puhkaissut kevytrakenteinen ja nopeajalkainen Viron ennätysmies on saanut vauhtijuoksunsa niveltymään heittoon niin hyvin, että hän on noussut yhdeksi varteenotettavaksi mitaliehdokkaaksi Berliinin EM-kisoissa.

– Varmuuttakin virolaiselta löytyy, sillä hän kiskaisi Tartossa pari päivää ennen Nurmen kisoja oman ennätyksensä 88,45, kertoi Juhannuskisojen pitkäaikainen pääsihteeri Heikki Savela.

Savela vahvisti myös Suomen kesän ykkösheittäjäksi omalla ennätyksellään 85,46 nousseen 21-vuotiaan Oliver Helanderin heittävän Kuortaneella.

– Oliver oli lähellä jymypaukkua Turussa, kun hänen täpärästi yliastuttu heittonsa kantoi 86,50 metrin tietämille, muistutti Savela.

Pääsihteeri nostaa silti tällä kaudella useamman kerran yli 90 metriä heittäneet Saksan Johannes Vetterin ja Thomas Röhlerin keihäskisan suosikeiksi, vaikka tshekki Jakub Vadlejch on repäissyt äskettäin ennätyksensä 89,02.

– Teron (Pitkämäki) poisjääminen loukkaantumisen vuoksi oli valitettava takaisku kisoille, sillä hän on monet kerrat kamppaillut keihäskisan voitosta ja heittänyt parhaimmillaan yli 91 metriä, harmitteli Savela.

Yli 90 metrin kaarien avittamiseksi on kummankin pään keihäspaikalla otettu matot auki sekä laitettu uudet alustat ja uutta pintaa.

Sen verran lupaava oli naisten 100 metrin aitojen SE-naisen Nooralotta Nezirin juoksu Espoossa Motonet GP:n avauksessa juhannuksena häneltä lupa odottaa 13 sekunnin alitusta, kun kirittäjinä ovat tällä kaudella 13 sekuntia alittaneet Etelä-Afrikan Rikenette Steenkamp ja Puolan Karolina Koleczek.

Turussa 3000 metrin esteissä ennätyksensä juossut ja EM-rajan rikkonut Topi Raitanen hakee kovaa aikaa 3000 metrin sileältä, mikä viittaa 8.10,00 alitukseen.

EM-kisat piipussa miesten pikaviestissä

Yleisölle tarjoutuu Juhannuskisoissa mahdollisuus herkutella myös miesten jännittävällä 4×100 viestillä, missä Suomen kvartetti saa vastaansa Ruotsin ja Tanskan joukkueet.

Suomen miehet kiidättivät äskettäin viestiä Genevessä kelpo aikaan 39,64 ja sijoittuivat Ranskan, Iso-Britannian ja Sveitsin jälkeen neljänneksi.

-Tämän juoksun perusteella nostan Suomen suosikiksi, sillä aika uupuu vain 0,39 sekuntia pari vuotta sitten juostusta Suomen ennätyksestä 39,25, valottaa Savela.

Suomi oli Genevessä liikkeelle tuorein voimin ja varmin vaihdoin, kun viestiä veivät Eetu Rantala, Riku Illukka, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola. Heistä kukaan ei kuulunut joukkueeseen, kun Suomi merkkautti Tampereella tuon SE-ajan.

Kun Berliinin EM-kisoihin pääsee 16 parasta maata aikojen rankingin mukaan, on Suomella hyvät mahdollisuudet saada kisakoneeseen miesten pikaviestijoukkue.

– Viestin lisäksi meillä on lisälajina 100 metriä, sillä osa viestinviejistä haluaa ohjelmassa olevan 200 metrin sijasta juosta satasen, selvitti pääsihteeri Savela.

Hän kertoi Juhannuskisojen urheilijabudjetin jäävän 60 000-70 000 paikkeille, koska nyt ei ole bonuksia käytössä.