Huippunimet Kuortaneella: Röhler, Vadlejch, Kirt, Lipsanen, Neziri, Eriksson, Raitainen, Purola

Thomas Röhler

Maailman kolme tämän hetken ehkä kovakuntoisinta keihäänheittäjää kohtaavat Kuortaneella Motonet GP:ssä lauantaina, kun tshekki Jakub Vadlejch ja Viron Magnus Kirt haastavat kilpailun voittoa puolustavan saksalaisen olympiavoittaja Thomas Röhlerin.

– Haluan voittaa Jakubin ja Magnuksen. Kuinka pitkälle siihen pitää heittää, riippuu säästä, Röhler totesi torstaina Kuortaneella.

Myös Oliver Helanderin ja Johannes Vetterin piti kilpailla Kuortaneella. Helander jättää kilpailun väliin lääkärin määräyksestä. Hän kaatui Raaseporin kilpailussa sunnuntaina ja kolhi kyynärpäätään.

– Oliver olisi itse halunnut heittää Kuortaneella, mutta jäi lääkärin määräyksestä pois. Hän heittää kuitenkin jo Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla viikolla kuluttua. Vetter jäi pois jalkavaivan takia, kertoi Kuortaneen kilpailun urheilijahankinnassa mukana oleva Tero Heiska.

Röhler viihtyy Kuortaneen kentällä ja on kunnossa. Viimeisen vajaan parin viikon aikana hän on heittänyt kaksi kilpailua: Dessaussa tuli voitto 90,75 kantaneella heitolla ja Ostravassa kakkossija 87,28 kantaneella heitolla. Ostravan kilpailun voitti Vadlejch, joka heitti 88,36.

Magnus Kirt ei ole kilpaillut sitten Turun Paavo Nurmen kisojen. Turussa hän voitti Viron ennätyksellä 88,73. Röhler oli kilpailussa toinen.

Rähmälleen meno poiki kysymyksiä

Röhler on kuluvan kauden aikana joutunut vastailemaan faneilleen monelle heittäjälle tuttuun kysymykseen: miksi hänkin on alkanut mennä rähmälleen heiton lopussa, vaikka aiemmin tapasi aiemmin pysyä heitot pystyssä.

– Sillä tapaa törmäys tukijalkaan toimii paremmin. Olen kokeillut sitä ja huomannut, että siinä on potentiaalia. Kysymyksiä siitä on tullut todella paljon, Röhler sanoo.

Kuluvalle kaudella valmistautuessaan Röhler teki myös muutoksia harjoitteluun.

– Heitin harjoituksissa vain palloa paljon pidempään kuin ennen. Aloin heittää keihästä vasta huhtikuun puolivälissä. Myös crossfit-tyyppinen voimaharjoittelu jatkui paljon pidempään kuin aikaisemmin. Muutenkin tekeminen on nyt ollut ”urheilullisempaan”, kuin viime vuonna. Varsinkin heittoharjoittelu oli vuosi sitten tekniikkapainotteisempaa, Röhler vertailee.

Muutokset eivät Röhlerin mukaan liity siihen, että EM-kilpailut ovat elokuussa Berliinissä.

– Ajattelen näissä asioissa paljon pidemmälle. Minulle seuraava todella iso kilpailu ovat Tokion olympialaiset 2020, Röhler sanoo.

Kalastusta ja kisajärjestelyjä

Voitto on Röhlerin tavoite EM-kisoissa, mutta saksalaisten penkkiurheilijoiden hellimä unelma kolmoisvoitosta, ei Röhlerin silmissä ole niin helposti toteuttavissa kuin Saksassa moni luulee.

– Saksalaiset odottavat meiltä paljon, kun meidän taso on ollut niin kova, mutta me heittäjät kyllä tiedämme, että siellä on Vadlejchin ja Kirtin tapaisia kilpailijoita mukana, joten helppoa se ei ole, Röhler sanoo.

Kuortaneelle Röhler tuli hyvissä ajoissa ennen kisaa rentoutuakseen lempiharrastuksensa kalastuksen parissa. Saksalaisheittäjä kertoo, että kalastuksen ohella ison osan hänen vapaa-ajastaan lohkaisee Jenan keihäskisan organisaattorin rooli.

– Olen halunnut nostaa Jenan keihäsfestivaalin kokonaan uudelle tasolle. Se on vaatinut paljon työtä. Virallisesti en ole kisan organisaattori, mutta käytännössä kyllä. Vastaan paljolti urheilijoihin liittyvistä asioista, Röhler kertoo.

Jenan kansainvälinen keihäsfestivaali on reilun viikon kuluttua, eli samaan aikaan kuin Pihtiputaan keihäskarnevaali, josta Röhler kertoo ottaneensa oppia.

– Kun rakennamme Jenan festivaalia, puhumme usein siitä miten asioita on tehty Kuortaneen keihäskonferenssissa ja Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla, Röhler kertoo.

Kotimaan kärkinimet paikalla: Lipsanen, Neziri, Raitanen, Eriksson

Kuortaneen kilpailussa on juhannuksena esillä runsaasti lajin kotimaisia kärkinimiä: hiljattain Marseille 16,84 hypännyt Simo Lipsanen saa kolmiloikkakilpailussa vastaansa Etelä-Afrikan Godfrey Mokoenan ja Nooralotta Neziri tavoittelee Puolan Karolina Kolechekin kirittämänä 13 sekunnin alitusta 100 metrin aitajuoksussa

Kestävyysjuoksija Topi Raitanen käy kotimaan parhaimmiston kanssa 3000 metrin sileän ennätyksensä kimppuun ja Sandra Eriksson ja Sara Kuivisto jahtaavat 1500 metrillä EM-rajan 4.12,0 alle menevää aikaa.

Nuorten MM-kisoihin valmistautuvat sprintterit Samuel Purola ja Riku Illukka pinkovat tasokkaassa seurassa 200 metriä. Kuortaneella nähdään myös missä kunnossa on miesten 4 x 100 metrin maajoukkue.

Saga Anderssonin naisten seiväshypyn tuore kärkitulos 437 on vaarassa, kun vantaalainen kohtaa Minna Nikkasen ja Wilma Murron. Naisten korkeushypyssä Ella Junnila hakee jatkoa kahdelle hyvälle kisalle, joissa hän ylitti 185 ja 184.’

Osallistujat, aikataulut ja lisätiedot