Juoksijat ja hyppääjät ennätysjahtiin Espoossa

Nooralotta Neziri

Lupaavasti EM-kesän aloittaneet aituri Nooralotta Neziri, kestävyysjuoksijat Camilla Richardsson ja Topi Raitanen, seiväshyppääjä Saga Andersson ja miespituushyppääjien kärkikaarti kilpailee Motonet GP:ssä Espoon Leppävaaran kentällä 13. kesäkuuta.

– Meillä on kotimaan kärkinimet mukana kaikissa lajeissa. Heille on haettu hyvätasoista kansainvälistä vastusta. Haluamme tarjoa yleisöön meneviä, tasaisia kilpailuja, kertoo kilpailun järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Kuha.

Espoon kisojen lähtölistoilla ovat myös Oskari Mörö, Wilma Murto, Minna Nikkanen, Sara Kuivisto, Lassi Etelätalo, Jami Kinnunen, Anniina Kortetmaa, Sanna Kämäräinen ja Elmo Lakka. Mielenkiintoisin kansainvälinen vieras  saksalainen keihäänheittäjä Bernhard Seifert.

Esbon IF:n Oskari Mörö juoksee Leppävaarassa kesän kolmannen 400 metrin aitojen kilpailun. Luvassa on tasainen mittelö, johon kansainvälistä väriä tuovat 49,74 tänä kevään juossut britti Sebastian Rodger sekä Puolan Patrik Dobek, joka avasi kauden ajalla 50,30.

Mörön harjoituskauden ongelmat on sivuutettu. Paavo Nurmen kisojen 51,75 oli askel eteenpäin ja kotiseuransa kentältä hän hakee jo tuntuvasti parempaa aikaa.

Miesten pituushypyssä kilpailevat ovat EM-kisapaikkaa tavoittelevat Eero Haapala, Henri Väyrynen, Roni Ollikainen ja Kristian Bäck.

Keihäskisan suosikki on 25-vuotias Bernhard Seifert. Saksalaisheittäjä on ollut kahdesti 22-vuotiaiden EM-kisoissa mitaleilla ja heitti hiljattain Offenburgissa ennätyksensä 85,17. Hän oli viime kesänä Saksan mestaruuskisoissa kolmas silloisella ennätyksellään 84,62.

Kotimaan kärkinimistä mukana ovat ainakin Lassi Etelätalo, Jami Kinnunen ja Toni Kuusela.

Raitanen ennätysjahtiin 1500 metrillä

HKV:n Topi Raitanen rikkoi Turussa Paavo Nurmen kisoissa 3000 metrin esteiden EM-rajan ennätyksellään  8.36,67. Espoossa Raitaselle on rakennettu mahdollisuus siirtää historiaan viime kesänä juostu 1500 metrin ennätys 3.46,75. Vauhdinpidosta Espoossa huolehtii juoksun jänikseksi lupautunut puolimaileri Ville Lampinen.

Vantaan Salamien Riku Illukka on alkukesän kisoissa pudottanut 100 metrin ennätyksensä 10,53:een. Leppävaaran kentällä häntä ovat haastamassa ruotsalaiskonkarit Sulayman Bah ja Patrik Andersson sekä tänä keväänä myötätuuleen 10,45 kiihdyttänyt Markus Skyttä.

Miesten pika-aidoissa on luvassa maukas kaksintaistelu Elmo Lakan ja HKV:n Rami Kareemin välillä. Lakka rikkoi EM-tulosrajan ajalla 13,80 Paavo Nurmen kisoissa ja kukisti Kareemin, joka ei vielä tuossa juoksussa onnistunut. Kaksikon ohella kärkipaikoista taistelevat 13,70 tällä kaudella juossut Irlannin Ben Reynolds ja 13,89 matkan aitonut Puolan Dominik Bochenek.

Nezirillä hyvä vastus, Richardsson ennätysjahtiin

Nooralotta Neziri kohtaa naisten 100 metrin aidoissa tuttuja, kovia ja tuttuja kansainvälisiä nimiä. Toissa talvena 60 metrin aidoissa junioreiden ME:n juosseen Puolan Klaudia Siciarzin Neziri kohtasi keväällä Bydgoszczissa ja Turun Paavo Nurmen kisoissa. Elin Westerlund  taas on tuttu Ruotsi-ottelusta.

Espoossa juoksevat myös kaikki Nezirin kotimaiset haastajat Reetta Hurske, Lotta Harala ja Viivi Avikainen ovat paikalla.

Camilla Richardssonin Paavo Nurmen kisoissa juoksema 3000 metrin ennätys 9.03,84 lupaa komeaa ennätystä, kun vaasalainen pinkoo Leppävaaran kentällä 3000 metrin esteet ensi kerta tällä kaudella. Ennätys on tällä haavaa viime vuonna juosta 9.41,73.

Espoossa Richardssonilla n hyvin vetoapua: alkumatkaa tahdittaa valkovenäläinen ”jänis” ja loppumatkasta Richardssonin kanssa on kärkisijoista taistelemassa kansainvälisiä vieraita, kuten Saksan Jana Sussmann, joka juossut matkan alle 9.40:n.

Murto ja Andersson EM-rajan kimppuun

Wilma Murto, Minna Nikkanen ja kotikisoissaan kilpaileva Saga Andersson kohtaavat naisten seiväshypyssä 465 hypänneen Ukrainan Marina Kylypkon ja 445 taivuttaneen Puolan Justyna Smietankan. Hallikaudella 445 ylittänyt Nikkanen on toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on ylittänyt EM-kisarajan 445.

Britti Bianca Williams ja  irlantilainen Gina Akpe-Moses kirittävät Anniina Kortetmaata, Hanna-Maari Latvalaa, Sara Francisia ja muita kotimaisia huippuja naisten 100 metrillä.

Akpe-Moses on yksi Tampereen nuorten MM-kisojen eurooppalaisista naispikajuoksun kärkinimistä. Nigerialaistaustainen Akpe-Moses, 19, voitti viime kesänä Grossetossa 19-vuotiaiden EM-tittelin ja on kevään mittaan pudottanut ennätyksensä 11,46:een.

Naisten 800 metrillä Sara Kuivisto käy EM-kisojen tulosrajan 2.02,50 kimppuun. Omaa ennätystään yrittää parantaa myös hyvävireinen Aino Paunonen. Vauhtia juoksuun tuovat muiden muassa Puolan Anna Sabat ja Paulina Mikiewicz-Łapińska, jotka juoksivat hiljattain matkan 2.03,35 ja 2.04,31. ”Jäniksenä” juoksua vauhdittaa Ukrainan Ukrainan Katerina Klimjuk.

Lehikoinen, Koilahti ja Kämäräinen mukana

Naisten 400 metrin aitojen suosikki on kevättalven Kansainyhteisön mitalisti, Etelä-Afrikan Wenda Nel, joka on juossut kahden mittaan kahdesti alle 55 sekunnin. Mukana on koko lajin kotimainen kärki: Tampereen nuorten MM-kisoihin valmistautuva Viivi Lehikoinen, Hilla Uusimäki ja Eveliina Määttänen, jolle Johanna Holmén Svenssonin mukana olo  tuonee mukavia muistoja: Svensson jäi toiseksi viime vuoden Ruotsi-ottelussa, kun Määttänen juoksi ennätyksekseen 58,07.

Kotimaan kärkinimet ovat Sanna Kämäräisen ja Salla Sipposen johdolla naisten kiekonheitossa ja Taika Koilahden johdolla paikalla naisten pituushypyssä.

Osallistujat