Hurske, Harala, Määttänen ja Alasaari valmiina Tampereen MM-kenraaliin – Motonet GP:n päätös tuo Ratinaan tasokkaan kilpailijajoukon

Yleisurheilun Motonet GP -sarja päättyy Tampereella tiistaina. Ilta huipentuu naisten 100 metrin aidoissa, kun MM-kisoihin kuntoaan virittelevät Reetta Hurske ja Lotta Harala kohtaavat tällä kaudella 12,70 ja 12,72 juosseet Jamaikan Crystal Morrisonin ja Unkarin Luca Kozákin. Kisa on Hurskeelle ja Haralalle MM-kisojen kenraali.

– Hallikaudella EM-kisojen kenraali meni ihan kohtalaisesti. Toivotaan, että nyt on samanlainen, Hurske sanoo.

– Olen tyytyväinen kilpailun starttilistaan. Se on kovatasoinen. Tavoite on juosta kovaa ja toivottavasti alusta lähtien. Kalevan kisoissa lähtöni oli vielä aika surkea aina telineistä irtoamisesta ekalle aidalle saakka. Sen jälkeen se oli ihan ok.

Haralalla on samantapaiset ajatukset.

– Tosi tärkeä kisa siinä mielessä, että se on viimeinen ennen Budapestin MM-kisoja, Harala sanoo.

– Tässä kisassa ehkä sellainen yksittäinen teema on loppusileä. Se on tunnetusti minulla vähän heikko, mutta viime kisoissa se on ollut oikeasti tosi hidas, joten olen harjoitellut rytmitystä vika aidan jälkeen, että juoksu jatkuisi. Siihen keskityn, mutta yleisesti tavoite on saada kova lataus ja hyvä, puhdas juoksu, Harala linjaa.

Määttänen toivoo 800 metrille vauhtijuoksua

Eveliina Määttänen toivoo kovavauhtista juoksua 800 metrille. Säiden salliessa siihen on osallistujalistauksen perusteella mahdollisuudet. Määttäsen ja muiden kotimaisten kärkinimien Sara Lappalaisen ja Veera Mattilan ohella mukana ovat tällä kaudella 1.59,28 juossut britti Alexandra Bell, 2.00,57 juossut Yhdysvaltain Keegan McKenna ja 2.01,14 juossut Yhdysvaltain Sinclaire Johnson. Mukana on myös Ruotsi-ottelusta tuttu Lovisa Lindh, joka on juossut uransa aikana lukuisia kertoja alle 2 minuutin, mutta tällä kaudella hän ei ole parhaimpaan vauhtiinsa vielä päässyt.

– Olen nyt useamman viikon ottanut ihan treenin kannalta, enkä Kalevan kisoihinkaan hirmuisesti herkistellyt. Ajatus on ollut, että keskityn Budapestiin. Toivon, että tämä olisi kovavauhtinen kisa. Oikeastaan kesäkuun puolivälin jälkeen ei ole tullut kunnon vauhtijuoksua, Määttänen sanoo ja kertoo, että alkuvauhdiksi on toivottu 57–57,50 sekunnin ensimmäistä kierrosta.

Alasaari: ”Mennään rennoin mielin”

Juho Alasaarellekin miesten seiväskisa Tampereella on osa valmistautumista 19. elokuuta alkaviin Budapestin MM-kisoihin. Tampereelle on ilmoittautunut myös tuore Universiadien voittaja Urho Kujanpää, joten on mahdollista, että tarjolla on kahden tällä kaudella arvokisan voittaneen suomalaisen kohtaaminen, kun Alasaari voitti nuorten EM-tittelin Espoossa.

– Yleensä on ollut sillä lailla, että haluan katsoa, että onhan kunto kohdillaan. Monesti kenraalit ovat omalla kohdallani menneet niin pieleen, että mennään nyt rennoin mielin, Alasaari sanoo.

– Nyt vaan yritän saada viimeiset puristukset harjoittelusta ennen kuin vedän vapaalle, että on sitten herkimmillään Budapestissä.

Kotimaan kärkinimillä hyvät haastajat 200 metrillä

Miesten 200 metrillä Lahden Kalevan kisojen mitalikolmikkoa Samuel Purolaa, Samuli Samuelssonia ja Viljami Kaasalaista on kirittämässä neljä tällä kaudella 21 sekuntia rikkonutta ulkomaista juoksijaa.

Juoksun tilastokärki on Australian 21,59 juossut Jacob Despard, mutta Malmössä sunnuntaina Ruotsin GP-kilpailussa matkan ajalla 20,78 voittanut britti Thomas Somers lienee matkan varsinainen suosikki. Mukana on myös matkan ex-Euroopan mestari britti Adam Gemili.

Ratinassa miesten ja naisten pikajuoksun kotimaiset kärkinimet juoksevat maajoukkuekokoonpanoilla myös 4 x 100 metrin viestin, miehet yhdellä ja naiset kahdella joukkueella.

Miesten 800 metrillä Ville Lampiselle ja muille suomalaisille on tarjolla vauhtia. Kilpailussa on mukana neljä 1.45-alkuisen tuloksen tällä kaudella juossutta urheilijaa. Tilastokärki on Britannian puolimailereiden voimannäytössä Lontoon Timanttiliigassa heinäkuun lopussa 1.44,88 juossut Thomas Randolph. Lontoon 800 metriä oli kansallinen laji, jossa kahdeksan brittiä juoksi alle 1.45,50:n.

Heinäkuun puolivälissä ennätyksensä 13.58,37 juossut Ossi Kekki pääsee 5000 metrillä tasokkaaseen seuraan. Juoksun tilastokärjet ovat britti Jack Rowe ja Australian James Hansen. Rowe juoksi keväällä kaksi kertaa 13.20-alkuisen ajan ja Hansen heinäkuun puolivälissä 13.31,97.

Lehtosella kirittäjät 50 sekunnin alitukseen

Kesän mittaan 50 sekuntia alittaneet britit Alastair Chalmers ja Jacob Paul ovat miesten 400 metrin aitojen tilastosuosikit. Hyvän kauden juosseella Tuomas Lehtosella on säiden salliessa tilaisuus koettaa rikkoa 50 sekunnin raja. Lehtonen on tällä kaudella juossut 50,20 kaksikin kertaa ja kuudesti alle 51 sekunnin.

Tuore Suomen mestari Arttu Mattila on korkeuskisan suomalaissuosikki. Naisten kilpailussa on mukana Chengdun universiadeissa neljänneksi sijoittunut Ella Junnila, joka on kauden mittaan ylittänyt 192.

Miesten moukarinheitossa tilastokärjet ovat keväällä Yhdysvalloissa 78,01 heittänyt Hollannin Denzel Comenentia ja Yhdysvaltain mestaruuskisojen kakkonen Daniel Haugh. Hänen kauden parhaansa on 77,24. Haugh oli viime vuoden MM-kisoissa Eugenessa kahdeksas.

Suomen kärkinimistä moukarikisassa ovat mukana MM-kisoihin valittu Aaron Kangas sekä Tuomas Seppänen ja Henri Liipola.

Kalevan kisojen mitalistit kohtaavat 200 metrillä

Naisten 200 metrillä on luvassa kahden ulkomaisen juoksijan höystämä Lahden Kalevan kisojen mitalistien kohtaaminen. Ratinassa juoksevat Kalevan kisoissa mestaruutensa uusinut Anniina Kortetmaa ja toiseksi kirinyt Aino Pulkkinen, jotka valittiin MM-kisoihin sekä Lotta Kemppinen, joka voitti Lahdessa 100 metriä ja oli 200 metrillä kolmas.

Kortetmaa ja Pulkkinen juoksivat Lahdessa ennätyksikseen 23,39 ja 23,50.

Naisten 400 metrin aitojen kärkinimet ovat Münchenin EM-kilpailussa välieriin juosseet Norjan Line Kloster ja tshekki Nikoleta Jíchová. Heiltä aidattu ratakierros on tänä vuonna taittunut 54,57 ja 54,88. Suomen kärkinimet kilpailussa Lahden Kalevan kisojen hopea- ja pronssimitalistit Hilla Uusimäki ja Kristiina Halonen.

Vanninen voittojahtiin Ratinassa, Sipposella tasokkaat haastajat

Kalevan kisoissa naisten pituushypyn Suomen mestariksi ponnistanut Saga Vanninen hakee voittoa nyt Ratinassa. Paikalla ovat myös muut Suomen parhaat sekä ulkomaisia vastuksia 664 tällä kaudella ponnistaneen Sveitsin Daniela Gublerin johdolla.

Naisten kiekossa MM-kisoihin valittua Salla Sipposta ja muita kotimaan kärkinimiä ovat kirittämässät Nigerian Chioma Onyekwere ja Jamaikan Samantha Hall. Kaksikon kauden parhaat heitot ovat kantaneet 64,96 ja 61,40.

Tampereen Motonet GP 8.6.

Osallistujat

Aikataulu

Pääsyliput