Lakka aitoi jymypaukun ja rikkoi Bryggaren SE:n: ”En osannut yhtään odottaa tuollaista aikaa!”

Elmo Lakka aitoi jymy-yllätyksen Jyväskylän Motonet GP:ssä. Lakka onnistui toisessa 110 metrin aitajuoksun startissa täydellisesti ja rikkoi Arto Bryggaren vuonna 1984 juokseman Suomen ennätyksen neljällä sekunnin sadasosalla. Uusi SE kirjataan 13,31. Samalla Lakka rikkoi myös Tokion olympiakisojen tulosrajan.

– Nyt on tunteet pinnassa. En osannut yhtään odottaa tuollaista aikaa nyt. Mutta otetaan vastaan, Lakka tunnusti heti juoksun jälkeen.

Suomen ennätys tuli Lakan kauden kolmannessa juoksussa. Hän avasi kauden juoksemalla Lahdessa 13,57 ja Jyväskylän ensimmäisessä startissa 13,50.

– Odotin sellaista 13,42:n aikaa, mutten uskonut, että tulisi tällainen harppaus, Lakka totesi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava ja kotiradallaan juossut Lakka, 28, aloitti aiturin uransa Jari Erosen valmennuksessa Kouvolassa ja on noussut kansainväliselle tasolla Antti Haapakosken valmennuksessa, jossa tukena on ollut myös Otto Kilpi.

Kuluvaan kauteen valmistautuessaan Lakka muutti harjoitteluaan niin, että tehot nousivat ja määrät tippuivat. Se toi hallikaudella ennätysvauhdin 60 metrin aitajuoksuun ja kevään Lakka jatkoi samalla systeemillä.

– Nyt on juostu paljon ja punttien kolistelu on jäänyt vähemmälle. Tämä on juoksulaji. Kunto tulee juoksemalla, Lakka sanoi.

Jyväskylän SE-juoksu oli Lakan mukaan onnistunut, ei täydellinen.

– Lähtö onnistui ja juoksu oli sellainen tehokkaasti etenevä. Aitavälit sujuivat hyvin eikä lopussa tullut väsymystä, Lakka sanoi,

– Mutten minä varmaan vielä tässä vaiheessa parhaassa kunnossa ole. Kunto on tähdätty sinne elokuulle. Tästä jatketaan suunnitelmien mukaan.

Lakan uusi SE sijoittuu tämän vuoden maailmantilastossa 14:nneksi ja Euroopan tilastossa peräti kolmanneksi.

Helanderilla on positiivinen ongelma

Eemil Helanderilla on positiivinen ongelma. Helander voitti Jyväskylässä 5000 metriä väkevällä juoksulla ja ennätyksellään 14.02,30. Se rikkoo kirkkaasti 22-vuotiaiden EM-kilpailujen tulosrajan, jonka Helander rikkoi viikko sitten myös 3000 metrin estejuoksussa ajalla 8.45,96.

– Olen pitänyt 3000 metrin estejuoksua enemmän päämatkana, mutta täytyy katsoa, Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Helander sanoi.

Helander näki, että menestysmahdollisuudet vaikuttavat aikanaan päätökseen EM-kilpailujen lajivalinnasta.

Jyväskylän juoksussa mentiin kaksi kilometriä 14 minuutin pintaan tähtäävä vauhtia. Viimeisen kilometrin Helander veti omalla vedolla.

– Yllättävän hyvin jaksoin tuon lopun. Se on selvästi parantanut ja juoksu tuntui muutenkin vahvalta koko ajan. Olisi tietysti tuntunut vahvemmalta, jos olisi ollut vetoapua loppuun asti, Helander sanoi.

Lahden Ahkeran Ossi Kekki oli kilpailussa toinen ennätyksellään 14.07,59 ja Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää kolmas ajalla 14.18,25.

Kuivisto: Sellainen karstat pois -juoksu

Porvoon Akilleen Sara Kuivisto irtosi muista kierros ennen maalia ja voitti naisten 1500 metriä mainiolla ajalla 4.10,67 ennen Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvistia, joka avasi kauden ajalla 4.17,16.

– Ei ollut odotuksia tähän juoksuun. Se oli sellainen karstat pois -juoksu ennen Paavo Nurmen kisojen  800 metriä, Kuivisto totesi.

Lahden Ahkeran Ilona Mononen oli juoksussa kolmas ennätyksellään 4.17,57, joka rikkoo 19-vuotiaiden MM-rajan. Ennätys vei Monosen 19-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa seitsemänneksi. Monosen aiempi ennätys oli 4.24,59.

Naisten 200 metrillä hallitseva Suomen mestari Anniina Kortetmaa järjestävästä seurasta Jyväskylän Kenttäurheilijoista vei voiton hyvällä ajalla 23,68.

Tanskan Ida Kathrine Karstoft ja kesän ensimmäisen 200 metrin starttinsa juossut Helsingin IFK:n Lotta Kemppinen olivat toinen ja kolmas ajoin 23,69 ja 23,75. Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Mette Baas oli hyvävauhtisen kilpailun neljäs ennätyksellään 23,95.

Tervo kaivoi Harjulle mainion vireen

Karhulan Katajaisten Krista Tervo kaivoi oivan heittovireen Harjun stadionille ja voitti naisten moukarinheiton tuloksella 71,07. Se oli hänelle kesän toinen 71 metrin ylitys. Tervon kevätkesän paras tulos on toukokuun puolivälissä Kankaanpäässä heitetty 71,81.

Jyväskylässä Tervon kaksi parasta heittoa kantoivat 70,67 ja 71,07.

Tanskan Katrine Jacobsen oli toinen tuloksella 66,05 ja Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen kolmas tuloksella 65,22. Hyvän tuloksen 64,12 heitti myös Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen. Miesten moukarin voitti Tuomas Seppänen, joka heitti 73,08. Aaron Kangas oli toinen tuloksella 72,76.

Raitanen ja Rinne ennätyksiin

Topi Raitanen ja Joonas Rinne huipensivat Jyväskylän Motonet GP:n komeaan kiritaisteluun miesten 1500 metrin juoksussa. Rinne karkasi kärkeen takasuoran alussa ja näytti kiitävän voittoon, mutta Raitanen ei antanut periksi ja voitti ennätyksellään 3.38,48. Rinne oli toinen niin ikään ennätyksellään 3.38,56.

– Läksin kiriin vähän myöhässä ja jouduin koville viimeisellä 200 metrillä, mutta Joonaksen kanssa on aina hieno taistella, Raitanen hehkutti.

Raitanen sivalsi juoksussa ennätyksestään 0,40 sekuntia. Rinne rikkoi ensi kerran urallaan 3.40. Ennen Jyväskylän juoksua Rinteen ennätys oli 3.40,38.

– Olin yllättynyt ajasta. Juoksu oli niin helpon tuntuista, Rinne sanoi.

Samalla hän tunnusti, että tappio kirpaisi, vaikka se tuli huimalla ennätysparannuksella.

– Niin se vaan tuli ohi ihan viime metreillä, Rinne kertaili Raitasen rajua loppurutistusta.

Rinne: ”Nyt juoksu oli helppoa”

Kilpailussa pidettiin alusta asti 3.40:n loppuaikaan tähtäävää vauhtia. Rinne painoi kaasun pohjaan, kun lähdettiin viimeiselle kierrokselle.

– Kauden avauskilpailussa Saksassa vauhdissa pysyminen oli vaikeaa, mutta nyt juoksu oli helppoa. 300 metriä ennen maalia tuntui, että on vielä hyvin voimia, Rinne sanoi.

Raitanen avasi kesän kilpailukautensa tuulisessa ja sateisessa Gatesheadissa, missä 3000 metrin estejuoksu sujui ajassa 8.35,82.

– Sen tiesin, ettei niissä tuulissa kulkenut. Menin sen jälkeen Ouluun pohjoisen-leirille. Sain siellä itseluottamuksen ja nyt hyvän nousujohteisen kisan. Se oli hieno taistelu, Raitanen kiitteli Rinteen rohkeaa juoksua.

Raitasen ja Rinteen kilpailukausi jatkuu ensi viikon alussa Turussa Paavo Nurmen kisoissa.

1970-1980-lukujen jälkeen ovat Raitasta ja Rinnettä nopeammin suomalaisista juosseet vain Samuli Vasala vuonna 2001 ja Niclas Sandells vuonna 2012.

Korte ja Hurske aitoivat alle 13 sekunnin

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Helsingin IFK:n Annimari Korte ja Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske kävivät tasaväkisen ja kovavauhtisen kaksinkamppailun. Kumpikin juoksi kauden avauskilpailussaan alle 13 sekunnin tuloksin 12,94 ja 12,96.

Suomen ennätysnainen Ella Junnila Tampereen Pyrinnöstä avasi kilpailukautensa ylittämällä 190 pudotuksitta. Hän teki lisäksi kolme yritystä korkeudesta 195. Kauden avaus oli erittäin lupaava Tokion olympiakisoja ajatellen.

Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä pukkasi naisten kuulantyönnön kotimaiseksi kärkitulokseksi 16,76. Samalle metriluvulle ylsi myös 16,16 pyörähtänyt Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali.

Viivi Lehikoinen avasi olympiakesän 400 metrin aitajuoksut ryminällä. Lehikoinen voitti Jyväskylän Motonet GP-kilpailun ennätyksellään 56,33. Tulos sivuaa Hilla Uusimäen nimissä olevaa 22-vuotiaiden Suomen ennätystä ja vie Lehikoisen naisten Suomen kaikkien aikojen tilastossa jaetulle kolmannelle tilalle.

– Harjoitukset ja alkukauden kilpailut ovat menneet hyvin, mutta odotin niiden perusteella sellaista 58 sekunnin alitusta, Lehikoinen hämmästeli aikaansa.

Ennätysjuoksuu yllätti Lehikoisen

Lehikoisen, 21, edellinen ennätys 56,49 oli vuodelta 2017. Sittemmin uralla on pari vaisumpaa vuotta, mutta kuluneella harjoituskaudella alkanut yhteistyö sveitsiläisen valmentajan Laurent Meuwlyn kanssa on tuonut hyvää tulosta. Harjoittelussa painopisteenä on ollut nopeus.

– Yhteistyö toimii hyvin. Olemme yhteydessä päivittäin ja Meuwly saa videot harjoituksista, joita valvoo valmentaja Mikael Ylöstalo, HIFK:ta edustava Lehikoinen kertoi.

Lehikoinen on muuttanut myös juoksurytmiään. Hän ei pyri aloittamaan 15 askelen rytmillä vaan yrittää juosta seitsemännelle aidalle 16 askelen rytmillä ja sieltä maaliin 17 askelella.

– Nyt pääsin 16 askelella kuudennelle aidalle ja siinä vaihdossa oli pientä ongelmaa. Tämä rytmi sopii minulle nyt, koska minun askelpituuteni on 15-16 askelen rytmien välillä. Kun 400 metrin aitajuoksussa pyritään alussa säästämään energiaa, tämä rytmitys sopii minulle paremmin, Lehikoinen sanoi.

Hyvää vauhtia piti myös toiseksi ajalla 57,92 juossut HIFK:n Nea Mattila. Raision Kuulan Aada Aho oli kolmas ajalla 59,07 ja Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen neljäs ennätyksellään 59,85. Aho alitti 19-vuotiaiden EM-rajan.

200 metrillä kolme miestä alle 21 sekunnin

Miesten 200 metrillä kolme juoksijaa rikkoi 21 sekuntia: Oulun Pyrinnön Samuel Purola voitti tasaisen kilpailun ennätyksellään 20,79 ennen Esbo IF:n Roope Saarista, joka oli toinen ja kohensi ennätystään 0,18 sekuntia aikaan 20,81. Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen oli kolmas ajalla 20,97.

– Tiesin jo hallikauden perusteella, että kaikki ovat kunnossa. Oma nopeuskin on hyvässä mallissa, mutta kun tämä oli kauden eka startti, se vähän mietitytti, Purola sanoi.

Kilpailu oli historiallinen sillä kolme suomalaista ei ole aiemmin alittanut 21 sekuntia samassa juoksussa sähköisellä ajanotolla.

– Olihan se hienoa olla tällaisessa historiallisessa juoksussa, Purola hehkutti.

Purolalle ennätys maistui, sillä edellinen ennätys 20,84 oli juostu vuonna 2017. Samalta vuodelta on myös hänen 100 metrin ennätyksensä 10,30. Sen kimppuun Purola käy Paavo Nurmen kisoissa ensi viikolla.

– Luulen, että olen jopa paremmassa kunnossa 100 metrillä kuin 200 metrillä. Nyt juoksu kanttasi ja paketti putosi tuossa 20 viimeisellä metrillä, Purola sanoi.

Miesten 400 metrillä Liedon Parman aituri Tuomas Lehtonen oli toinen ennätyksellään 47,80. Voiton vei Tanskan Gustav Nielsen niinikään ennätyksellään 46,83. Ennätystään kohensi myös kolmanneksi ajalla 48,07 juossut Naantalin Löylyn Christian Vänttinen.

– Lähemmäksi 47 sekuntia oli tavoitteena ja menihän se, mutta aika pahasti väsyin tuossa 50 viimeisellä metrillä, Lehtonen sanoi.

Miesten moukarinheiton yllätysvoittaja oli Noormarkun Nopsan veteraani Tuomas Seppänen tuloksella 73,08. Ennakkosuosikki Aaron Kangas Kankaanpään seudun Leiskusta hävisi Seppäselle 32 senttiä. Samalle kymmenluvulle ylsivät myös Someron Esan Henri Liipola ja Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola tuloksin 71,00 ja 70,21.

Miesten kolmiloikan voitti Suomen ennätysmies Simo Lipsanen Lappeenrannan Urheilu-Miehistä, joka avasi kautensa kesän kotimaisella kärkituloksella 16,68. Vantaan Kenttäurheilijat-58:n Tuomas Kaukolahti loikki sentilleen tasan 16 metriä.