Kuusiniemi, Manninen ja Kaasalainen viilettivät ennätyksiinsä – Sipponen heitti lähes 60 metriä

A-erän voitti britti Andrew Morgan-Harrison ennätyksellään 20,68 ja Samuel Purola oli parhaana suomalaisena neljäs täsmälleen samalla ajalla 20,93, jolla Kaasalainen voitti B-erän.

Kaasalaisen päämatka on tällä hetkellä 400 metriä, mutta lyhyempikin matka pitää kulkea.

– Hyvältä tuntui juoksu. 150 metriä kulki hyvin, mutta sitten kanttasi.

Kaasalaisen tavoitteena on ollut säilyttää uuden päämatkan harjoittelussaan nopeus, mutta parantaa kestävyyttä. Tulosten perusteella se näyttää onnistuneen.

– 400 metrillä tarvitsen 4–6 kilpailua, jotta huippuvire löytyy. Harmittavasti ratakierroksen kisoja löytyy Suomesta vähän ja laji on harvakseltaan myös näiden GP-kisojen ohjelmassa. Ärsyttävä tilanne enkä haluaisi maksaa aina 1000 euroa ja matkustaa ulkomaille kisailemaan, Kaasalainen tilitti.

Purola oli pettynyt juoksuunsa. Verryttelyn tuntuma katosi itse kilpailussa.

– En tiedä, mistä nyt kiikasti. Ei vaan saanut mitään irti. Verryttelyn jälkeen fiilis muuttui samantien. Ihan erilaista aikaa läksin hakemaan, Purola harmitteli.

Purola on tällä kaudella juossut 200 metriä 20,74 ja juoksee matkan seuraavan kerran Oulussa juhannuksena. Nyt edessä on 100 metriä Paavo Nurmi Gamesissa tiistaına.

Tuomas Lehtonen parantaa kisa kisalta

Miesten 400 metrin aitajuoksussa Tuomas Lehtonen kävi tiukan taistelun voitosta Jamaikan Malik James-Kingiä vastaan. Lehtonen johti kilpailua viimeiselle aidalle, mutta voitto meni loppusileällä jamaikalaiselle sadasosasekunnin erolla.

Lehtosen tulos 51,58 on hänen kauden parhaansa. Aika on parantunut kesän kaikissa kolmessa kilpailussa. Hänen ennätyksensä on 50,53.

– Taistelin ja yritin pitää johtoni loppuun saakka, mutta hitto kun voitto meni sivu suun, Lehtonen totesi juoksunsa jälkeen.

Lehtonen oli kuitenkin iloinen siitä, että meno tuntui vahvalta ja aika on parantunut kisa kisalta.

– Aitominen oli nyt kyllä huonoa. Mutta pitää vaan jaksaa kisailla, jotta kunto terävöityy.

Lehtosen kesäkuu jatkuu kiireisenä: Paavo Nurmi Games, Kuortaneen GP ja Oulun Ranking-kilpailut.

Rinne odottaa kovempia tuloksia

Nousukuntoinen oli myös Joonas Rinne miesten 800 metrillä. Nyt tuli kolmas sija kauden kotimaisella kärkiajalla 1.47,48. Hyvävauhtisessa, mutta pääjoukon osalta ruuhkaisessa juoksussa Rinteen 400 metrin väliaika oli 52,6 sekuntia.

– Hyvä fiilis ja tyytyväinen olen, mutta ruuhkassa jäin hiukan liian kauaksi kärjestä. Loppu tuli kuitenkin hyvin, Rinne mietti.

Rinteen mukaan loppua kohti kiihtyviä kilpailuja tarvitaan, jotta kunto nousee. Viikon päästä Paavo Nurmi Gamesissa on sitten tarkoitus kokeilla kovaa vauhtia.

– Urheilijana sitä toivoo aina kovempaakin menoa, mutta kasilla se on tällaista. Juoksun rakenne vaikuttaa tulokseen.

Kortetmaa harmitteli kaarteen tuulta

Naisten 200 metrillä Anniina Kortetmaa juoksi toiseksi ajalla 23,55. Voitto meni Britannian Ashleigh Nelsonille tuloksella 23,45. Kortetmaan ennätys on 23,42 ja pari viikkoa sitten meni Lahden GP:ssä 23,44.

– Perushyvä juoksu, mutta tulosparannusta ja ennätystäni odotan. Nyt menevät tulokset samaan nippuun.

Kortetmaa harmitteli myös kaarteen kovaa vastatuulta. Vaikka suoralle tuli hyvä myötäinen 1,7 metriä sekunnissa, paukkuja kului turhaan jo alkumatkasta eikä hän päässyt hyödyntämään vahvaa kaarrejuoksun taitoaan.

Kuusiniemi ja Manninen ennätysvauhdissa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Santeri Kuusiniemi taisteli 110 metrin aitajuoksussa toiseksi komealla ennätyksellä 13,71, millä hän menee Suomen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi.

Aiempi tänä keväänä juostu ennätys koheni kahdeksan sekunnin sadasosaa. Juoksun voitti Jamaikan Michael O´Hara ajalla 13,64.

– Oli taas aika loppuvahva juoksu. Tuli samanlainen fiilis, kuin Jyväskylässä, että on joko kaverit joko vierellä tai vähän edellä ja sitten vaan imee kiinni, Kuusiniemi sanoi ja viittasi Jyväskylän edelliseen ennätysjuoksuunsa.

Vielä viime kesän jälkeen Kuusiniemen, 23, ennätys oli 14,04. Kehityksen taustalla Kuusiniemen mukaan on parin vuoden yhteistyö valmentaja Antti Meron kanssa.

– Tekniikka on alkanut mallintua siihen, mitä sen pitää olla. Teneriffan-leirillä tehtiin hyviä aitakestävyystreenejä. Juoksu tulee nyt loppuun asti eikä hyydy kuudennelle aidalle, kuten viime vuonna, Kuusiniemi sanoi.

Komean ennätyksensä juoksi myös viidenneksi sijoittunut Kuusiniemen seuratoveri Ilari Manninen ajalla 13,79. Mannisen ennätys koheni kuusi sekunnin sadasosaa.

Blomqvist ja Mononen hyviin suorituksiin naisten 1500 metrillä

Naisten 1500 metrillä nähtiin nuorilta suomalaisnaissilta vahva kilpailu. Varmoja tuloksia tekevä Nathalie Blomqvist joutui taipumaan lopussa niukasti Turkin Silan Ayyildizille ajoin 4.12,69 ja 4.12,79. Blomqvistin ennätys on viime viikolla Manchesterissa juostu 4.10,25.

Kolmanneksi kirinyt Ilona Mononen paranteli ennätystään reilulla sekunnilla aikaan 4.16,17. Tulos on 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston kuudenneksi paras.

Monosella on myönteinen ongelma, mitkä matkat valita heinäkuussa pidettäviin alle 20-vuotisten MM-kilpailuihin Calissa, Kolumbiassa. MM-raja on tehty kolmelle matkalle, 1500, 3000 ja 5000 metriä.

– 3000 metriä tuntuu varmalta, mutta vitosen ja tonnivitosen kanssa pitää nyt arpoa, viime kesän 3000 metrin Euroopan mestari pohti.

Kuusela: ”Ei osu kohdalleen” – Keränen: ”Tuki luisti 10 senttiä jokaisella heitolla”

Toni Kuusela voitti miesten keihäänheiton 76,36 kantaneella heitolla ennen harjoituskaveriaan Toni Kerästä, joka heitti 75,21. Kumpikaan ei ollut tuloksiinsa tyytyväinen.

– Ei osu kohdalleen, mutta kunnosta se ei ole millään tasolla kiinni. Tuon syksyn leikkuu-urakan jälkeen en ole vielä saanut tuntumaa tekemiseen ja heittoalustaan, Kuusela viittasi syksyllä tehtyyn tukijalan polvileikkaukseen ja oikean käden olkapääleikkaukseen.

Ongelmia Kuuselalla on nimenomaan saada jalat paremmin toimimaan.

– Kädestä se ei jää kiinni. Pitäisi vain saada heitto osumaan kaksi kolme kertaa kohdalleen. Sitten tulokset olisivat ihan eri metreillä, Kuusela tuumi.

Keränen ei löytänyt pitoa Leppävaaran stadionin heittopaikan alustaan.

– Kroppa oli jotenkin erikoisen tuntuinen ja tuki luisti varmaan 10 senttiä jokaisella heitolla. Oli tosi pehmeä rata enkä osannut siinä heittää, Keränen sanoi.

Sipponen hätyytteli ennätystään

Keuruun Kisailijoiden kiekonheittäjä Salla Sipponen ei antanut myötätuulen kiusata. Hän heitti Espoossa arvokkaan voiton kauden parhaalla tuloksellaan 59,43, joka jäi vain yhdeksän senttiä Siposen ennätyksestä.

–  Nyt oli selkeästi parempaa tekemistä ringissä ja sain keskittyä tekniikkaan ja kasa oli nyt selkeästi vähän kauempana, Sipponen sanoi.

Sipponen jatkaa ennätysjahtia ja rankingpisteiden keruuta seuraavaksi Kladnossa, Tshekissä.