Kaasalainen juoksi 400 metrillä parhaan suomalaisajan 31 vuoteen – Rinne ja Lampinen loistovauhdissa 800 metrillä

Voiton vei kotiyleisön suosikki Viljami Kaasalainen ajalla 46,54, joka on paras suomalaisaika 31 vuoteen. Viimeksi nopeammin on juossut Mikael Söderman vuonna 1991.

Toiseksi Jyväskylän 400 metrillä sijoittui Samuel Purola, joka viiletti sivulajissaan ennätyksensä 46,80. Eljas Aalto oli neljäs ajalla 46,92. Suomalaisten väliin kolmanneksi ehti Sveitsin Charles Devantay ajalla 46,84.

– Tätä olen odottanut koko kesän. 47,5:n aikoja alkoi olla jo tarpeeksi, tyytyväisyyttä huokunut Kaasalainen kommentoi.

– Purolan mukaantulo antoi lisätsemppiä. Anteeksi vain hänelle, mutta ei satasen menijän voi antaa voittaa.

Samuelsson ei päässyt hyödyntämään unelmalähtöä

Miesten 100 metrin voitto meni Sveitsin Pascal Mancinille ajalla 10,28. Samuli Samuelsson juoksi kakkoseksi tuloksella 10,35.

– Ensimmäiseen lähtöön sain unelma-alun, mutta se ammuttiin takaisin. Toinen lähtö meni sitten todella heikosti, Samuelsson harmitteli juoksuaan.

Märkää rataa juoksijat eivät enää loppuillasta valitelleet, ja onneksi sade hellitti kisojen edetessä.

– Eka lähdössä olin edellä Viron Nazarovia, mutta hänet otettiin radalta pois liian nopean reagoinnin takia. Harmin paikka hänelle, ja kertoo jotain lähtösääntöjen kiemuroista, Samuelsson ihmetteli.

Rinne kiiti voittoon, Lampiselle ennätys

Miesten 800 metrillä juostiin kiihkeän tasaväkinen kilpailu, jossa suomalaiset ottivat tasokkaan kansainvälisen kaartin edestä kaksoisvoiton: Joonas Rinne oli kisan nopein kesän parhaallaan 1.46,36, ja kakkoseksi juoksi Ville Lampinen ennätyksellään 1.46,78. Ennätykseensä pääsi myös nuori Santtu Heikkinen, kun entinen noteeraus parani yli sekunnilla aikaan 1.48,10.

– Onnistunut kisa, mukava juosta kotiyleisön edessä. Ja hienoa, että muutkin suomalaiset onnistuivat, iloitsi Rinne, joka valittiin kisaäänestyksessä myös illan suosikkiurheilijaksi.

– Minulle optimaalinen juoksu, kun väliaikani oli 52 sekunnin luokkaa. Meno tuntui hyvältä ja levolliselta ja sain pidettyä juoksuni rentona, kun lisäsin rytmiä juoksun loppua kohti. Mutta tässähän joutuu pian tiukoille Ville Lampisen kanssa, kun hän kehittyy. Yhdessä ollaankin jo väännetty 10 vuotta.

Ville Lampinen on jyystänyt vuosikaudet 1.48–1.49:n aikoja, mutta nyt murtui tärkeä 1.47:n muuri, kun entinen ennätys parani 0,3 sekunnilla.

– Vanha vertyy, kun kesä etenee. Mistä tulosparannus? Sellainen asia kuin harjoittelu on vaikuttanut, Lampinen letkautti kisahaastattelussa.

Lampisen valmennuksen taustalta löytyy myös  Ari Suhonen.

https://live.time4results.com/yu/2022/motonetgp/jyvaskyla/