Espoon Motonet GP: Helander palaa kilpailutauolta, Hurske, Neziri, Mäkelä, Kuivisto ja Mörö kovassa seurassa

Kylkivaivan tuomalta kilpailutauolta kilpakentille palaava Oliver Helander, tuore Suomen mestari Lassi Etelätalo ja hänen kanssaan paikasta Dohan MM-kisojen joukkueesta taisteleva Toni Kuusela  kohtaavat Espoon Motonet GP:ssä sunnuntaina (18.8.) Leppävaaran kentällä.

Kisojen muissa kärkilajeissa Reetta Hurske, Nooralotta Neziri ja Matilda Bogdanoff juoksevat 100 metrin aidat hyvätasoisessa kansainvälisessä seurassa. Tasokas haastajakaarti on tarjolla myös Kristiina Mäkelälle kolmiloikassa, Sara Kuivistolle 800 metrillä ja Oskari Mörölle 400 metrin aidoissa.

Helanderille sunnuntain kilpailu on ensimmäinen sitten juhannuksen Kuortane Gamesin, jossa hän heitti kesän kotimaisen kärkituloksen 86,93. Kilpailun jälkeen hän jäi kilpailutauolle kylkiluun rustovaurion takia.

Espoossa Helanderia ovat haastamassa Etelätalon ja Kuuselan ohella Gävlen 22-vuotiaiden EM-kisojen kakkonen, tällä kaudella 83,42 heittänyt Romanian Alexandru Novac, ja samojen kisojen nelonen, Latvian Patriks Gailums.

Naisten 800 metrille Sara Kuivistolle on tarjolla vauhtijuoksu. Kisan kärkinimiä ovat Beninin Noélie Yarigo (2.00,70), Trinidadin Alena Brooks (2.02,60) ja vuoden 2015 MM-voittaja Valko-Venäjän Maryna Arzamasova (2.02,51 tällä kaudella). Juoksua vauhdittaa Valko-Venäjän Volha Nemahai.

Kuivisto on mainiossa vireessä. Hän juoksi viikonvaihteessa EM-joukkuekilpailussa Puolan Bydgoszczissa ennätyksensä 2.01,85 ja seuraavana päivän 1500 metriä 4.09,25.

Naisten 100 metrin aidoissa nousukuntoinen Matilda Bogdanoff pääsee haastamaan MM-joukkueeseen jo valitut Reetta Hurskeen ja Nooralotta Nezirin. Bodganoff juoksi Lappeenrannan Kalevan kisoissa 13,15 ja hiljattain Helsingissä vastatuuleen 13,17.

Kisan mielenkiintoisin kansainvälinen nimi on Yhdysvaltain Erica Bougard. Hän juoksi 100 metrin aitojen ennätyksekseen 12,78 Yhdysvaltain mestaruuskisojen seitsenottelussa, jonka hän voitti ennätyksellään ja kesän maailmantilaston kolmostuloksella 6663 pistettä.

Espoossa kilpailee myös Hollannin mestari, tällä kaudella 13,12 juossut Eefje Boons ja Unkarin Gréta Kerekes, jonka kesän paras aika on 12,93. Edellisessä kilpailussaan pari viikkoa sitten hän oli Unkarin mestaruuskisoissa toinen ajalla 12,99.

Dovilė Kilty haastaa Mäkelän

Dohan MM-kisoihin valmistautuva Kristiina Mäkelä ponnistaa Espoossa Kalevan kisojen kolmiloikan karsinta mukaan lukien kauden viidennen kilpailunsa sydänkesän harjoitustauon jälkeen. Kesän paras on Kalevan kisoissa myötätuuleen syntynyt 14,19. Ennätyskelpoisessa tuulessa paras tulos on 14,15.

Kesän tulosten perusteella tilastokärkenä Espoon kilpailuun lähtee Liettuan Dovilė Kilty. Hän voitti viikonvaihteessa Norjassa EM-joukkuekilpailun Ykkösliigassa lajinsa ennätyksellään 14,28. Mäkelä tosi kimmahteli paremmin talvella, jolloin syntyi halli-SE 14,38.

Yli 14 metriä on Espoon kolmiloikkakisan urheilijoista venyttänyt myös Valko-Venäjän Irina Vaskouskaja. Hänen kesän parhaansa on 14,04. Espoossa kisaavat myös tänä kesänä hyvässä hyppyvireessä olleet Kalevan kisojen hopea- ja pronssimitalistit Emma Pullola ja Senni Salminen

Mörölle tarjolla tasaisen kova vastus

Oskari Möröä kirittävät Espoon 400 metrin aidoissa mm. tällä kaudella  49,46 juossut Jamaikan Romel Lewis ja kesän mittaan 50 sekunnin pintaan pinkoneet Trinidadin Jehue Gordon, venäläinen Timofey Tshaly ja britti Alex Knibbs.

Mörö juoksi viikonvaihteessa EM-joukkuekilpailussa Puolan Bydgoszczissa 400 metrin aitojen kotimaisen kärkiajan 49,97.

Miesten pituushypyn tilastosuosikki on Ukrainan Jaroslav Isatshenkov. Hän on tällä kaudella ponkaissut 791. Kotimaan parhaista Espoossa hyppäävät tänä kesänä tulokset 783 ja 775 ponnistaneet Roni Ollikainen ja Kalle Salminen.

Miesten seiväshypyssä tuoretta Suomen mestaria Tomas Wecksteniä ovat haastamassa hiljattain ennätyksensä 536 hypännyt Mikko Paavola, Tommi Holttinen ja Eetu Turakainen.

Miesten 800 metrillä Kalevan kisojen hopea- ja pronssimitalisti Ville Lampinen ja Joonas Rinne saavat tilaisuuden revanssiin mestari-Markus Teijulasta.

Juoksun tilastoykköset ovat Venäjän Nikolai Verbitski (tällä kaudella 1.47,39) ja  Saksan mestaruuskisojen nelonen Christian von Eitzen (1.47,79 tällä kaudella). Espoossa juoksevat myös Ruotsin Elmar Engholm (1.48,89) ja Marokon Mohamed Abouettahery (1.49,74).

Latvala, Kortetmaa haastamassa Kemppistä

Naisten 100 metrillä juostaan Kalevan kisojen uusinta mitalistien osalta, kun mestari-Lotta Kemppistä ovat haastamassa kaksi muuta palkintosijaa Kimpisen kentällä juosseet Hanna-Maari Latvala ja Anniina Kortetmaa.

Miesten 200 metrillä kotimaan kärkinimistä ovat mukana mm. Suomen mestari Roope Saarinen ja Kalevan kisojen hopeamitalisti Riku Illukka. Juoksun tilastokärki on tänä vuonna 20,73 juossut venäläinen Andrei Kuharenko.

Korkeushypyn kotimaiset kärkinimet ovat Heta Tuuri ja Linda Sandblom. Tuuri on Kalevan kisojen hopeamitalisti ja ponnistanut tällä kaudella 188. Sandblomin kesän paras tulos on 184.

Kilpailun tilastosuosikki on Ukrainan Julia Tshumatshenko, joka tänä mennyt 194. Kisaan osallistuvat myös Ruotsin Sofie Skoog (188 tällä kaudella) ja Kazakstanin Nadezha Dubovitskaja (188).

Piispanen kohtaa Genynin

Ratakelauksen 100 ja 200 metrillä nähdään mielenkiintoinen taistelu, kun T51-luokan maailman kärkikaksikko Toni Piispanen ja Belgian Peter Genyn kohtaavat. Kummallakin on pitkä meriittilista. Genyn on Rion 2016 paralympiakisojen 100 ja 400 metrin voittaja ja moninkertainen maailmanmestari, Piispanen kelasi kultaa Lontoon paralympiakisoissa 2012 ja muita arvokisamitaleja on plakkarissa useita.

Ratakelauksen kärkinimistä Espoossa kilpailevat myös muiden muassa lajin supertähti Leo-Pekka Tähti sekä Esa-Pekka Mattila.

Kilpailusta on lähetys Ylen TV2 -kanavalla (18.8.) kello 18.30 alkaen.

Kaikki osallistujat:

https://motonetgp.fi/espoo/osallistujat/

Aikataulu:

https://motonetgp.fi/espoo/aikataulut-ja-paasyliput/